Volop bloemstroken zaaien begin mei!

Op donderdag 7 mei 2020 is er weer volop gezaaid voor Bloeiend Boerenland op diverse locaties, onder andere rondom Tjalleberd. En dat is ook de bedoeling: samen met jou zorgen we voor veel diversiteit en b(l)oeiende boerenlanderijen.

Als we er straks weer met zijn allen op uit mogen, wordt het opnieuw druk op de weg en staan we geregeld stil in een van de vele files. Wat is er dan mooier wanneer dit langs een boeiend perceel is waar de vele bloemen tientallen verschillende insecten en vlinders aantrekken?

De bloemenstroken die we uitgekozen hebben zijn speciale nectarmengsels met inheemse bloemen die lang en in grote verscheidenheid bloeien. Iedere keer opnieuw word je verrast door nieuwe bloemen tot ver in het najaar. In dit geval hebben we langs de A7 in Tjalleberd onderstaande strook gezaaid.

De bloemenstroken die we zaaien zijn ervoor om de biodiversiteit te herstellen. De bloemen vormen straks een thuisbasis voor wilde bijen, vlinders en allerlei andere insecten die op de nectar afkomen. Dit is een van de zaken waar wij heel bewust naar kijken.

Agronomische samenstelling

Niet alleen insecten profiteren van de prachtige stroken, ook belangrijk is het behoud van inheemse flora in al haar verscheidenheid. In de mengsels die we in overleg met Medigran samenstellen kijken we daarnaar en ook naar de agronomische samenstelling en naar de lokale flora. Agronomisch betekent dat het geen voor boerderijdieren giftige planten bevat die dit via het voer weer binnen krijgen, maar ook dat er geen voor akkerbouwers hardnekkige onkruiden inzitten waardoor in een volgende teelt veel onkruidmiddelen gebruikt moeten worden.

Een andere strook die gezaaid werd ligt midden in het boerenland (zie de foto hierboven). Het levert nu al mooie plaatjes op. In korte tijd wordt het een fleurige boel waar veel insecten en andere dieren een welkome woonplaats zullen vinden.

Deze en andere aangelegde stroken vind je op onze locatiekaart. Overal in Nederland leggen we dergelijke stroken aan. Maar we willen nog veel meer doen. Grote oppervlakten met veel inheemse bloemen en planten zodat we ook daar een structurele aanzet tot behoud van lokale flora kunnen maken. Dit kunnen we samen realiseren. Doe je mee?

2 antwoorden
 1. AJ Haan
  AJ Haan zegt:

  Ik ben vandaag naar Siegerswoude geweest, maar kon op beide locaties niets vinden. Is het nog te vroeg of is de locatie veranderd?

  Beantwoorden
  • Douwe Reitsma
   Douwe Reitsma zegt:

   Hallo AJ Haan,
   Wat leuk om te horen dat je in Siegerswoude bent geweest. Helaas was je te vroeg en door de droge periode van afgelopen maanden laten de bloemetjes nog even op zich wachten. Wij zijn zeer hoopvol dat het eerdaags op gaat komen.

   Met vriendelijke groet,
   Team Bloeiend Boerenland

   Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.