Vacature: Allround BB-Specialist

BLOEIEND BOERENLAND zoekt per provincie ALLROUND BB-SPECIALISTEN

De Stichting Bloeiend Boerenland zet zich in voor Boer en Natuur. Met 54% van het Nederlandse landschap in beheer zijn boeren een belangrijke spil in onze economie en de vormgeving van ons landschap. Door uiteenlopende oorzaken is de boven- en ondergrondse biodiversiteit in Nederland de afgelopen decennia sterk achteruitgegaan. De boer wil graag bijdragen aan de biodiversiteit en kan hierbij alle hulp goed gebruiken. Stichting Bloeiend Boerenland geeft deze hulp, met als bijzonder uitgangspunt een rendement voor de boer. Sinds mei 2019 zijn er samenwerkingen aangegaan met ca 50 boeren, hebben we al bijna 100 bodemanalyses uitgevoerd en adviezen gegeven, hebben we tientallen kilometers boerenland ingezaaid met honderden kilo’s inheems bloemenzaad en diverse fietsroutes gerealiseerd door het boerenlandschap. Onze succesvolle start heeft er dan ook toe geleid dat de stichting zelf ook hulp kan gebruiken en we zijn daarom per provincie op zoek naar een Allround BB-specialist.

Een unieke en praktische aanpak

De stichting start haar contact met de boer altijd met een vraag over de bodemgesteldheid en biedt op haar kosten een nader onderzoek aan. Deze bodemanalyse zal antwoorden geven op de vraag naar de pH waarde, het humus%, de calcium/magnesium verhouding. Wat is met andere woorden de gezondheidsstructuur en het vermogen van de bodem om water door te laten en/of vast te houden en om een gezonde ondergrondse biodiversiteit te ontwikkelen.

Ten tweede zal de stichting op basis van die analyse adviezen verstrekken. De adviezen zullen bestaan uit herstel van verhoudingen van het klei/humus complex, aangevuld met daarvoor passende meststoffen ter bevordering van het bodemleven en een betere bodemstructuur. Daarnaast adviseren wij over de te zaaien bloemenmengsels. Deze moeten ecologisch verantwoord zijn, dus van origine uit de biogeografische regio stammen. Ook houden wij in de mengsels rekening met de vruchtwisseling van de boer en/of met zijn/haar veestapel.

Ten derde zal de stichting samen met de boer de resultaten monitoren en bekijken of de ontwikkeling van de strook mogelijk ook tot een ontwikkeling van het hele perceel zou kunnen leiden. Ervaringen met de door de stichting gekozen aanpak van bemesting in combinatie met de ontwikkeling van de onder- en bovengrondse biodiversiteit leert dat de opbrengsten per ha na 1-2 jaar tot 10% kunnen stijgen en dat de noodzakelijke spuitmiddelen met 25% tot de helft kunnen worden verminderd. Dus winst voor de boer en voor de natuur!

Van de provinciale Allround BB-Specialist verwachten wij eigenlijk best veel.

1. Achtergrond in, affiniteit met de agrarische sector.
2. Goed kunnen praten met boeren en motiveren naar acties.
3. Kunnen communiceren met landbouwcollectieven of andere natuurorganisaties.
4. Bereidheid om volgens eigen planning de relaties aan te gaan en te onderhouden.

Wat wij bieden is ook best veel.

1. Een gedegen inwerkdag door oprichters van de stichting.
2. Een uitgebreide portefeuille met noodzakelijke informatie.
3. Eventueel een laptop voor het onderhouden van de correspondenties.
4. Een job die u veel voldoening zal opleveren met als vergoeding € 0,20/km.

Interesse? Bel Douwe Reitsma op 06.22.94.95.23 of mail naar info@bloeiendboerenland.nl.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.